lauantai 2. marraskuuta 2013

Kolmen juuston munakoisokakku

Tänään vuorossa:
Kolmen juuston munakoisokakku

Sain tähän ruokaan inspiraation kirjan Italian kasviskeittiön parhaita (Ferrigno, U. Tammi, 2000) ohjeesta torta di melanzana. Salaatin kehitin rinnalle kokonaan omasta päästäni. Tästä riittää ruokaa noin neljälle ja aikaa vierähti parisen tuntia. Pieniä muutoksia tein tähän ohjeeseen vielä kirjoitusvaiheessa, jotta lopputulos olisi vielä onnistuneempi.

Tähän ruokaan tarvitset:
1 kesikokoinen munakoiso
900 g tomaatteja
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 ruukku basilikaa
3-4 rkl jauhoja (esim. vehnä- tai ruisjauhoa)
4 luomukananmunaa
3 rkl + vähän päälle parmesaanijuustoa 
1 pkt (200g) vuohenjuustoa
1 pkt (125g) mozzarellaa
merisuolaa ja pippuria
oliiviöljyä
pitsamaustetta

Salaatti:
2 avokadoa
2 tomaattia
1 sipuli
1 tlk papusekoitusta
mieleistäsi salaattia
 chilirouhetta, pippuria ja suolaa
valkoviinietikkaa ja oliiviöljyä
sitruunamehua

Leikkaa aluksi munakoiso ohuiksi viipaleiksi, ripottele niille suolaa, lado ne siivilään, peitä esim. lautasella ja pane päälle paino. Itse käytin painona painavaa hedelmäkulhoa. Anna olla siinä puolisen tuntia. 

Sitten tee tomaatteihin ristiviillot kannan kohdalle ja laita ne isoon kulhoon. Kaada päälle kiehuvaa vettä niin, että ne peittyvät. Odota noin viisi minuuttia ja kaada vesi pois ja täytä uudestaan kylmällä vedellä. Kun tomaatit ovat jäähtyneet niin kaada vesi pois ja kuori tomaatit käsin. Silppua tomaatit ja laita ne pienireikäiseen siivilään valumaan.

Kuumenna kattilassa öljyä ja kuullota siinä ensin valkosipuli. Kun se on saanut hieman väriä niin lisää sipuli. Kuullota pehmeäksi. Lisää tomaatit ja anna kiehahtaa kunnolla. Laske hieman lämpöä ja jätä kastike kiehumaan hiljaksiin noin 40 minuutiksi ilman kantta. Kastike pitäisi olla aika sakeaa, mutta jos tuntuu että se on liiankin kuivaa lisää varovasti aivan vähän vettä. Mausta kastike kiehumisen loppupuolella pippurilla, suolalla ja pitsamausteella.

Sillä aikaa kun kastike kiehuu niin huuhtele munakoisoviipaleet ja taputtele ne käsissäsi suurinpiirtein kuiviksi. Sekoita munat kulhossa ja lisää joukkoon 3 rkl parmesaania. Tämän jälkeen kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla. Pyörittele munakoisoviipaleet ensin jauhoissa, sitten muna-parmesaani-seoksessa ja sitten paista molemmilta puolilta kullanruskeiksi. Tee näin kaikille siivuille ja siirrä ne sivuun odottamaan vuoroaan.

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Koko kakku halkaisijaltaan noin 20 cm kokoiseen vuokaan. Laita pohjalle ensin neljännes munakoisoja ja päälle puolet vuohenjuustosta, kolmannes tomaattikastikkeesta ja basilikanlehdistä. Tee uusi kerros samoin. Tee vielä kolmannes kerros, mutta vuohenjuuston sijaan laita väliin mozzarella. Laita loput munakoisot vielä päällimmäiseksi kerroksesi ja ripottele päälle parmesaania. Paista uunissa keskitasolla noin 20-30 minuuttia kunnes pinta on kivan näköinen.

Tällä välin voit laittaa keittiötä hieman järjestykseen ja valmistaa salaatin. Laita joka lautasella salaatinlehtiä reunalle pediksi. Silppua sipuli ohueksi ja jaa se neljään annokseen salaatin päälle. Sitten lohko tomaatti ja jaa sekin annoksille. Halkaise vielä avokadot ja suikaloi ne myös neljään eri annokseen. Roiski päälle sitruunamehua. Valuta pavut ja jaa ne neljään osaan annoksille salaatin päälle. Ripottele päälle chiliä, suolaa ja pippuria sekä roiski oliiviöljyä ja etikkaa.

Kun munakoisokakku tulee uunista niin jaa se neljään eri osaan lautasille. Koristele vielä basilikanlehdille ja sitten vain hyvää ruokahalua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti